Haar filosofie is dat een paard altijd een motivatie heeft voor een bepaald gedrag. Haar werk bestaat uit het paard helpen om trauma’s of stress los te laten en de trainer te helpen begrijpen waarom een paard een bepaald gedrag vertoont en hoe onze lichaamstaal en energie het paard beïnvloed. Daarnaast helpt Klaartje niet alleen het paard, maar ook de trainer/eigenaar. Onbewust blokkeren we soms zelf onze emoties of connectie naar het paard toe waardoor er verschillende psychologische of zelfs fysieke problemen bij het paard kunnen ontstaan.

Mijn werk beperkt zich niet tot trainers die grondwerk willen doen, maar voor iedereen met een passie voor paarden! Een sportpaard zal immers beter presteren als hij zich beter in zijn vel voelt. Jij als ruiter zal je paard beter kunnen aanvoelen en sturen als jullie communicatie feilloos verloopt.

Paarden zijn van nature uit zeer sensitieve dieren. Ze reageren op zeer kleine prikkels en zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. Ze zijn geboren om te bewegen en te ontdekken. Maar waarom stoppen sommige paarden dan met bewegen? Waarom zoeken sommige paarden geen connectie met ons? Waarom worden paarden ‘lui’ en ‘ongevoelig’? Waarom worden paarden opdringerig en dominant? Elk gedrag heeft een oorzaak. Die oorzaak is vaak te vinden in pijn, maar ook heel vaak in de neurologie en patronen dat het paard geleerd heeft. Klaartje helpt paarden het plezier van beweging en connectie terug te vinden zodat jouw paard zich beter in zijn vel voelt en zelfs beter beweegt en presteert.

Ook wij als mens hebben een enorm grote invloed op ons paard. Omdat paarden zo sensitief zijn, pikken ze allerlei kleine signalen van ons op. Naast de neurologie van het paard, gaat Klaartje ook vaak dieper in op de neurologie van de mens zodat je niet alleen je paard maar ook je eigen reacties beter begrijpt. Waarom reageren wij boos op ons paard? Wat zijn de betekenissen achter onze emoties? Hoe kunnen we onze emoties beter gaan controleren? 

“Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything.”

Klaartje werkt zeer veel rond psychologie van mens en paard om te begrijpen wat onze motivatie is achter ons gedrag en dat van ons paard. Klaartje gelooft dat het paard zich pas volledig in connectie met ons kan voelen als wij ons daarvoor open stellen en onze gedachten en emoties beter kunnen begrijpen en controleren. Klaartje houdt haar hierdoor ook bezig met het gezond houden van ons eigen lichaam en geest. Zij gebruikt hiervoor vaak muziek, ook tijdens haar Masterclasses, om mensen te leren voelen en begrijpen van ritme en energie is. Zelf kan je Klaartje haar eigen muziek ook beluisteren op Spotify onder de naam ‘The Native Butterfly’.

Naast dieren en paarden stond muziek altijd mee centraal in het leven van Klaartje. Naast jarenlange danslessen in allerlei verschillende soorten stijlen, begon Klaartje met het spelen van gitaar en vocal coaching sessies te volgen. Ze gebruikt deze technieken van ademhaling, samen met deze van yoga en mindfulness, om mensen bewust te maken van het lichaam. Klaartje koos voor de naam ‘The Native Butterfly’ door haar enorme voorliefde voor de Indiaanse cultuur. In de verhalen van de Indianen is de vlinder het symbool voor transformatie. Het is ook die transformatie die Klaartje wilt delen als ervaring tijdens haar Masterclasses. Niet alleen voor het paard, maar ook voor de mens. Klaartje wilt met haar muziek, zowel covers als originals, mensen helpen door doorheen hun transformatie.

In de eeuwenoude verhalen van Indiaanse stammen gaven ze alle kinderen een zak met vlinders. Zo was hun leven kleurrijk en vol inspiratie. Vlinders konden in deze verhalen ook zingen, net zoals de vogels. Maar omdat de vogels jaloers waren op hun mooie kleur en zang, namen de Indianen de zang van de vlinders weg. Klaartje is de persoon die de stem weer terug geeft, aan zowel het paard als de eigenaar. De stem om je authentieke ik te zijn. De stem om een diepere connectie met je paard te vinden. De stem waarmee het paard ons laat zien hoe hij zich voelt.